Het zal jou ook vast niet ontgaan zijn, maar de laatste tijd als je de boodschappen gaat afrekenen in de supermarkt geeft de kassa een aanzienlijk hoger bedrag aan dan ‘vroeger’. Alles wordt duurder, de boodschappen ook. Mijn persoonlijke voedingsschema's trouwens niet .. die zijn blijvend in prijs verlaagd! Maar goed, het is helemaal niet zo gek dat je wat bewuster boodschappen gaat doen. Doe ik zelf ook. Met de 10 boodschappen bespaartips die volgen hoop ik je een beetje op weg te kunnen helpen!
Geld besparen op de boodschappen in de supermarkt
Door het toepassen van deze bespaartips lukt het me om het de uitgaven enigszins laag te houden en blijft het mogelijk om wat over te houden aan het einde van de maand. Bijvoorbeeld om eens een leuk receptenboek aan te schaffen. Want het kan echt flink schelen als je even de tijd neemt om je boodschappen voor te bereiden en met een plan de supermarkt in te lopen. Voorbereiding is echt key als je wil besparen op je boodschappen.
10 Boodschappen bespaartips
1. Ga voor het huismerk
De producten die onderin het schap liggen zijn vaak de huismerk producten. Op ooghoogte liggen de producten die het meeste budget hebben voor reclame en het beste plekje in het schap. De A-merken. Wist je dat heel vaak het huismerk product in dezelfde fabriek wordt gemaakt als het A-merk. En dat in sommige gevallen het product precies hetzelfde is, alleen een ander wikkeltje eromheen? Check echt even de prijs tussen de verschillende merken en ga voor de goedkoopste. Houd hiervoor trouwens niet alleen de prijs op het prijskaartje in de gaten, maar check de prijs per kilo. A-merk producten zitten heel vaak in kleinere verpakkingen. De prijs lijkt dan wellicht lager, maar eigenlijk betaal je meer.
2. Doe de weekboodschappen
Door een weekplanning te hebben en hier gericht boodschappen voor in huis te halen bespaar je flink. Weten wat je nodig hebt, en dit ook gericht halen, zorgt er voor dat je niet teveel onnodige boodschappen in je karretje gooit. Als je een keer per week de supermarkt in gaat en haalt wat je nodig hebt, geef je minder uit dan dat je drie keer de winkel in loopt en wat losse dingetjes haalt. In het receptenboek dat ik schreef stelde ik ook 4 weekmenu’s op met bijbehorende boodschappenlijsten, zodat je precies weet wat je in huis moet halen. Handig, want zo weet je zeker dat je alles hebt!
3. Download de supermarkt apps
Steeds meer supermarkten hebben hun eigen besparings-apps die je kan downloaden op je telefoon. Zelf heb ik een speciaal mapje op mijn telefoon met alle apps erin van supermarkten waar ik kom. Onder het mom, baadt het niet, dan schaadt het niet. Het is een kleine moeite om de barcode even te laten scannen, en op die manier te sparen voor korting of gratis producten. Zo heb ik de Albert Heijn app, waarbij je je persoonlijke bonus box kunt kiezen. Vaak staan er producten in die je vaker koopt en is die korting (bijvoorbeeld 1+1) gewoon lekker meegenomen. In de Lidl plus app idem. Hierin kan je ook je eigen korting kiezen en spaar je voor gratis boodschappen aan de hand van hoeveel je hebt uitgegeven. Ten slotte heb ik ook de app van de Jumbo, waarbij je ook spaart voor gratis boodschappen met de euro’s die je hebt uitgegeven. In de apps vindt je trouwens ook de folders met aanbiedingen, dat is ook wel handig
4. Vries je maaltijdrestjes in of eet het later op
Als je je centen toch kwijt bent voor de boodschappen, kan je er maar beter voor zorgen dat je het ook allemaal opeet. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je wat over hebt bij het avondeten en dit zo de prullenbak in gooit. Of, dat je bijvoorbeeld een halve prei nodig hebt en de andere helft te lang in de koelkast laat liggen en vervolgens ook weg moet gooien. Dit zal trouwens niet gebeuren als je kookt volgens het receptenboek, waarin ik de weekmenu's en de boodschappenlijsten zo heb ingedeeld dat je niet teveel over houdt. Voedselverspilling is zonde.
De tweede ultieme tip om te besparen en voedselverspilling tegen te gaan: vries je restjes in. Wat ook heel goed werkt is om wat je over hebt van het avondeten mee te nemen als lunch de volgende dag. In het receptenboek voor het diner zijn de porties flink en afgestemd op een persoon. Maak je een dubbele portie, of heb je gewoon niet zo’n honger, dan kan je wat je over hebt gemakkelijk meenemen naar je werk de volgende dag of in de vriezer doen. Op zondag hebben we eigenlijk standaard een restjes maaltijd op de planning staan. Goede opties hiervoor zijn: traybake in de oven, soep of pastasaus.
5. Koop geen verspakketten los
Hoewel de verspakketten in de winkel mega relaxed zijn (je hoeft niet na te denken wat je gaat maken en hebt alles in een keer te pakken), zijn ze vaak wel duurder geprijsd. Het is goedkoper om je ingrediënten los te pakken. Ook scheelt het om de kruiden en smaakmakers in grotere verpakkingen te kopen, zodat je het later ook nog kunt gebruiken. Check even in het verspakket wat erin zit, en haal het los. Het scheelt heel vaak echt.
6. Ga voor de aanbiedingen
Een tip die erg voor de hand ligt, maar wel belangrijk is om te besparen op je boodschappen. Houd de folders en aanbiedingen in de gaten. Ik ben zelf niet het type dat verschillende supermarkten af gaat om de beste koopjes te doen (kost vaak veel tijd en moeite), maar, het kan natuurlijk wel schelen als je de groenten koopt die in de aanbieding is, of dat je gaat voor groenten die dat niet zijn. Bovendien vind ik het een leuke uitdaging om te eten wat er in de aanbieding is. Het dwingt je om te variëren. Het zijn vaak de seizoensproducten die beter geprijsd zijn.
7. Afprijzingen houdbaarheid
Ik vind het echt een mega goede ontwikkeling dat steeds meer supermarkten een flinke korting gooien op de boodschappen die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Steeds vaker vind je bakken in de supermarkt waar producten liggen met stickers van 35% korting, of een zak groenten/fruit voor 1 euro. Vaak is er niets mis met deze producten en kan je ze echt nog wel een tijdje gebruiken. Ook kan je ervoor kiezen om de boodschappen (zoals fruit, brood, vlees(vervangers) of vis) na aankoop direct in de vriezer te doen, zodat ze nog langer houdbaar blijven. Een tip hiervoor is ook om wat later op de dag de boodschappen. Dan zijn er meer afgeprijsde producten te vinden.
8. Ga niet met honger de supermarkt in
Hoe sterk je ook in je schoenen denkt te staan en hoe braaf je ook met je boodschappenlijst de supermarkt in loopt, honger verandert je. Echt. Ga met een goed verzadigd gevoel de supermarkt in en voorkom dat je lekkere trek zorgt voor extraatjes in je karretje. Als je een persoonlijk voedingsschema van mij volgt, weet je in ieder geval zeker dat je niet zo snel honger meer hebt!
9. Vervang vlees door groente of vleesvervanger
Het zijn vaak een beetje dezelfde producten die de boodschappen een hoge prijs geven. De grootste bron hiervoor is: vlees en vis. Nu zijn deze ook vaak in de aanbieding, maar de vraag is of je deze kiloknallers te vaak wil kopen. Een goed en goedkoper alternatief is om te gaan voor de plantaardige variant. Het scheelt vaak de helft van de prijs. Bovendien zijn vleesvervangers bijna wekelijks in de aanbieding en kan je inslaan. Wist je dat je de vleesvervangers ook prima in de vriezer kunt bewaren? Buiten de kant-en-klare vleesvervangers kan je ook denken aan het toevoegen van bonen aan je gerecht. Dit scheelt ook behoorlijk! In het receptenboek gebruik ik binnen de recepten ook vaak vleesvervangers, mede om de kosten te drukken.
10. Houd overzicht in je voorraad
Het is me echt al zo vaak overkomen dat ik met een pak rijst thuis kwam, terwijl er achterin het keukenkastje nog een nieuw pak stond. Sindsdien probeer ik een keer in de week even te checken wat we nog hebben staan en hierop de boodschappen aan te passen. De voorraad sauzen en koolhydraatbronnen loopt soms best flink op en het is helemaal geen slecht idee om deze eerst even op te maken voordat je weer een nieuw pak koopt. Wil je inspiratie wat je nou met de pasta of rijst in je kast kan maken? Bestel dan nu het receptenboek, bomvol lekkere, gezond én snelle recepten!
Ik hoop dat je wat aan deze bespaartips hebt gehad! Welke tip ga jij toepassen? En, heb je misschien nog bespaartips die ik ben vergeten? Laat het me gerust even weten via een berichtje op Instagram of Facebook!
Liefs, Camella