Gezond afvallen? Wanneer ik een persoonlijk voedingsplan maak voor iemand die graag wil afvallen, krijg ik heel vaak als reactie terug: ‘Wow, mag ik zo veel eten?’. Diep van binnen moet ik dan altijd lachen. ‘Ja natuurlijk! Je moet je lichaam goed voeden, want moet je kijken wat het allemaal voor je doet!' Je lichaam is jouw machine, dus gooi er zoveel mogelijk goede brandstof in. Het is belangrijk om voldoende volume te eten zodat je lekker vol zit. Wanneer mensen willen afvallen, gaan ze opeens raar doen en denken ze dat ze veel minder moeten gaan eten dan hun lichaam nodig heeft. Crash-diëten. Soms wordt er zelfs gedacht dat het goed is om een heel macronutriënt (koolhydraten) te skippen .. DOE DIT NIET. Geef je lichaam voldoende brandstof. Geef je lichaam wat het nodig heeft!
Hoe val ik gezond af?
Afvallen kan alleen als je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbrand. Dat principe is simpel, en wetenschappelijk bewezen. Eigenlijk maakt het dan ook helemaal niet uit welk type dieet je volgt, het principe is altijd het zelfde. Minder eten dan dat je verbrandt, en je valt af. Het ‘probleem’ bij veel diëten is echter dat je veel te weinig eet. Hierdoor val je in korte tijd heel veel af. Maar of dit duurzaam is betwijfel ik heel erg.
Een crash-dieet is niet vol te houden
Ten eerste houd je dit crash-dieet niet lang vol. Duh. Je krijgt honger. Je lichaam vraagt je om energie. En het liefst op een zo snel mogelijke manier. En laat die snelle manier nou net mogelijk zijn door de ‘slechte’ calorierijke voeding te eten. Je krijgt trek in chocolade, koekjes, pizza, chips .. Je lichaam wil zo snel mogelijk voldoende energie om zijn taken weer uit te kunnen voeren. Door voldoende (volume) te eten voorkom je dat je honger hebt.
Je lichaam slaat energie op, wanneer het structureel te weinig binnenkrijgt
Ten tweede is je lichaam ook zo’n slimme machine dat, wanneer het structureel veel te weinig energie binnenkrijgt, zoveel mogelijk gaat opslaan. Het afvallen gaat dan een stuk trager.
Van jezelf uithongeren word je ongelukkig
Ten derde. Je bent een mens, en een mens wil ook gewoon lekker leven. Dan ga je jezelf toch niet expres uithongeren? Eet voldoende! Vul je buikje goed en geef je lichaam de brandstof die het nodig heeft. Ieder mens heeft een andere hoeveelheid brandstof nodig! Ben jij benieuwd wat jouw lichaam nodig heeft om jouw doelen te bereiken, vul dan de gratis intake in en ontdek wat ik voor jou kan doen.
Een crash-dieet is geen duurzame oplossing om af te vallen. Je lichaam vraagt keihard om energie en snelle energie zit in "slechte" dingen, zoals koekjes. Daarnaast gaat je lichaam energie opslaan wanneer het te weinig energie binnenkrijgt en ondertussen ben jij jezelf mentaal alleen maar aan het straffen dat je weer teveel hebt gegeten. Dat werkt toch niet?!
Mag ik koolhydraten eten als ik wil afvallen?
Als je koolhydraatarm eet lijkt het afvallen nog sneller te gaan. Buiten dat je dan ook vaak veel te weinig energie binnenkrijgt, zit hier nog een reden achter. Koolhydraten worden opgeslagen in het lichaam (vooral in de spieren) om je lichaam (vooral je spieren) van energie te voorzien. Energie die je nodig hebt om te bewegen, maar ook om na te denken. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron voor de hersenen om goed te functioneren. Koolhydraten kunnen niet op zichzelf worden opgeslagen. Hiervoor is ook vocht nodig. Je kunt het zien dat de koolhydraten in water zijn opgelost, en wanneer je ze nodig hebt komen ze vrij.
Koolhydraten zijn de belangrijkste bron voor de hersenen om goed te functioneren
Wanneer jij je lichaam voor een langere periode geen koolhydraten geeft, gaat je lichaam jouw opgeslagen voorraad gebruiken om energie op te wekken. Wanneer je opgeslagen koolhydraten afnemen, neemt ook de hoeveelheid vocht af. En dit heeft een heel groot effect op je weegschaal. Je zult zien dat je de eerste periode van het afvallen met een koolhydraatarm dieet ook heel snel afvalt (je verliest veel vocht), en dat het daarna ook minder snel gaat.
Vicieuze cirkel
De key van afvallen blijft de negatieve energiebalans. Altijd. Wanneer je na een tijdje koolhydraatarm eten weer koolhydraten gaat eten, gaat je lichaam deze weer opslaan. Je slaat ook weer vocht op, waardoor je gewicht op de weegschaal ook weer stijgt. Bovendien is koolhydraatarm eten ontzettend lastig vol te houden. Ik kan me voorstellen dat je na een periode van streng diëten ontzettend veel trek en drang hebt naar producten met koolhydraten. Hierdoor kan je snel weer meer energie eten dan dat je lichaam verbruikt, waardoor je verloren kilo’s er snel weer aankomen. In mijn persoonlijke voedingsplannen raad ik daarom ook altijd aan om 'gewoon' je koolhydraatbronnen te eten.
Wanneer je geen koolhydraten meer eet, gaat je lichaam de opgeslagen voorraad gebruiken. Voor dit proces is veel vocht nodig. Vocht in je lichaam weegt gewoon mee en de snelle afname daarvan zie je direct op de weegschaal. Zijn de reserves op? Dan verlies je geen extra vocht meer en gaan de kilo's een stuk minder hard. Ondertussen roept je lichaam hard om energie, aangezien de voorraad op is. Wat de zogenaamde "cravings" weer op gang helpt en je bent weer terug bij af..
Rustig aan!
Het is belangrijk een manier van eten te vinden die bij jou past, en die jij volhoudt. De strekking van afvallen blijft altijd dat je minder moet eten dan dat je verbruikt. Hoe je dat invult, moet bij jouw wensen passen. Daarom zijn de plannen die ik maak, altijd op maat voor jou! Mijn visie is dat je je lichaam wel voldoende moet blijven voeden, en het alles moet geven wat het nodig heeft om jou de beste prestaties te leveren. Voed het dan ook voldoende. Ga als je wilt afvallen nooit onder de 75% van je behoefte zitten. Nooit. Alleen op die manier val je op een duurzame manier af. Je geeft je lichaam voldoende brandstof en de kans is veel kleiner dat je na een tijdje weer terug bij af bent. Het afvallen moet altijd duurzaam zijn.
Ga als je wilt afvallen nooit onder de 75% van je behoefte zitten. Geef je lichaam voldoende brandstof en minimaliseer de kans op een terugval of het gevreesde "jo-jo" effect.
Persoonlijk voedingsplan
Wil jij precies weten wat jouw lichaam nodig heeft? En wat jij op een dag mag eten om op een duurzame manier af te vallen? Laat dan mij een persoonlijk voedingsplan voor jou maken. Een persoonlijk voedingsplan is anders dan dat je gewend bent. Geen voorbeelddagmenu. Geen boodschappenlijst. Nee. Een persoonlijk plan waarin jij je eigen keuzes maakt!
Ik schreef deze blog voor FitGirlCode. De originele blog vind je hier.
Liefs, Camella