Eerder deelde ik een blog over vezels en waarom ze zo ontzettend belangrijk voor je zijn. Vezels dragen bij aan een goede stoelgang, darmwerking en zorgen ervoor dat je buik lekker lang vol zit waardoor je minder trek hebt gedurende de dag. Als je iedere dag voldoende vezels binnenkrijgt (30-40 gram), verlaag je het risico op verschillende ziekten. Vezels vind je terug in groenten, fruit, peulvruchten en, jawel, volkoren granen. Maar, wat zijn volkoren granen nou eigenlijk? Iedereen heeft er wel eens van gehoord, en weet dat het gezond is, maar hoe herken je nou een volkoren product? Dit is namelijk niet altijd zo gemakkelijk als dat het lijkt..
Wat is volkoren?
Volkoren betekent dat het product is gemaakt van de hele graankorrel. Deze is uiteraard wel vermalen, maar de gehele korrel is gebruikt. Ook het vliesje. Dit is het buitenste gedeelte van de korrel. In dit vliesje, de zemel, zitten de meeste voedingsstoffen van de graankorrel. Bij niet-volkoren producten worden de vliesjes uit het meel gehaald. Voorbeelden van volkorenproducten zijn: zilvervliesrijst, volkorenbrood, volkorenpasta, volkorencouscous, volkorenwraps en volkorenknäckebröd.
Eet je nu te weinig van deze bovenstaande producten? Misschien heb je een persoonlijk advies nodig. Wil je aan de slag met een persoonlijk voedingsplan?
Hoe herken je een volkoren product?
Een volkorenproduct zoals hierboven genoemd mag enkel volkoren worden genoemd als het van 100% volkoren is gemaakt. In het geval van brood, wraps en knäckebröd dient het product dus van 100% volkorenmeel te zijn gemaakt. Alleen dan is het echt volkoren. Je kunt dit herkennen als er op staat dat het (in het geval van brood) ‘volkorenbrood’ is. Dit moet op de voorkant van het brood staan. Ook worden er soms keurmerken/stickers gebruikt waar het woord ‘volkoren’ op staat. Ook dan is het een volkorenproduct. Zilvervliesrijst is altijd volkoren. Bij pasta dient het 100% volkoren te zijn om volkoren te mogen worden genoemd. Speltpasta is dus niet per se volkoren. Volkoren speltpasta wel.
De kleur van een volkoren product
Je kunt het dus niet zien aan de kleur van het product. Soms kan bijvoorbeeld een wit brood bruin worden gekleurd, waardoor je misschien denkt dat het een volkorenbrood is. Kijk daarom altijd achter op de verpakking of er enkel volkorenmeel is gebruikt. Ik zeg enkel omdat er soms ook een mix van verschillende soorten meel kan worden gebruikt. In bruin brood zit bijvoorbeeld een mengsel van volkoren meel en witte bloem. Dit is dus niet 100% volkoren. Ik zei het toch, het is niet altijd zo gemakkelijk?
Volkoren claims op de verpakking
Het laatste tricky ding waar je op moet letten als je een volkorenproduct wil pakken uit het schap zijn de claims. Soms staat er op de verpakking bijvoorbeeld ‘met Volkorenmeel’. Dit woordje met maakt het dat het niet 100% volkoren is. Dit gebeurt vaak op producten zoals wraps, koekjes en knäckebröd. Trap hier dus niet in, en check goed op de achterkant van de verpakking of er 100% volkorenmeel wordt gebruikt. In deze producten zitten namelijk veel meer voedingsstoffen, zoals vezels en ijzer, waar je lichaam van profiteert. Let er ook op dat termen zoals ‘vezelrijk’ of ‘een bron van vezels’, niet betekent dat het een volkorenproduct is. Dit zijn goede marketingtermen om jou te laten geloven dat er volkorenmeel wordt gebruikt. Vaak zijn de volkorenproducten zonder deze mooie claims nog vezelrijker dan de producten met claim. Bovendien scheelt het ook vaak in de portemonnee.
Ik hoop dat ik je wat wijzer heb kunnen maken in de wereld van de volkoren producten. Als je nog vragen hebt, of twijfelt over een product, kan je me altijd een berichtje sturen via de mail of via mijn instagram: @bijt.wijs.
Vind je het lastig om nu aan voldoende volkoren producten te komen gedurende de dag? Dan is een persoonlijk voedingsplan misschien iets voor jou! Neem een kijkje en ontdek wat ik voor jou kan betekenen!
Ik schreef deze blog voor Fitgirlcode. De originele blog vind je hier.
Liefs, Camella