Hoewel vet misschien heel ongezond klinkt, hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Je lichaam heeft namelijk vetten uit voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Wel kunnen we een onderscheid maken tussen goede en slechte vetten in onze voeding. Hoe zat dat ook al weer? Wat zijn nou goede vetten en slechte vetten? Je leest het in deze blog.
‘Verkeerde’ verzadigde vetten
Je ziet het ezelsbruggetje al staan: verkeerde verzadigde vetten. Deze verzadigde vetten zijn namelijk niet zo goed voor je lichaam. Als je teveel verzadigde vetten eet, verhoog je de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat dit type vet je LDL cholesterol verhoogt. Dit is je ‘slechte’ cholesterol, dat er voor zorgt dat je bloedvaten worden vernauwd. Verzadigde vetten vind je vooral terug in producten die op kamertemperatuur harde vetten bevatten. Vaak kan je op het etiket van een product terug vinden of er veel verzadigde vetten in zit. Probeer je inname van deze verkeerde vetten zoveel mogelijk te beperken.
Producten met harde vetten (verzadigde vetten) zijn: vet vlees (worst, salami, speklap), roomboter & margarine, volvette kaas, volle zuivelproducten, chips en koek.
‘Oke’ onverzadigde vetten
De goede vetten zijn de onverzadigde vetten. Deze zijn oké! De onverzadigde vetten hebben de omgekeerde functie van de verzadigde vetten en helpen juist hart- en vaatziekten voorkomen. Zij verhogen het goede HDL cholesterol die het LDL cholesterol opruimt. Onder de onverzadigde vetten vallen onder andere de omega-3 en omega-6 vetten.
De onverzadigde vetten vind je vooral terug in producten met zachte/vloeibare vetten. Je kunt dan denken aan producten zoals vis, avocado, noten en vloeibaar vet, zoals olijfolie en zonnebloemolie.
Het belang van goede vetten
Zoals je uit bovenstaande tekst hebt kunnen afleiden is het dus belangrijk om de hoeveelheid verzadigde vetten zoveel mogelijk te beperken en de hoeveelheid onverzadigde vetten dus goed op peil te houden. Buiten dat deze in staat zijn het LDL cholesterol op te ruimen, zijn vetten ook belangrijke leveranciers van de vitamines A, D en E. Ook verbeteren ze de opname van mineralen en de productie van hormonen. Bovendien leveren vetten je de meeste energie van alle voedingsstoffen. Als je op je gewicht wil letten, moet je hier dus een beetje op letten. Al met al is het dus ontzettend belangrijk goed op je vet-inname te letten.
Hoe eet je voldoende goede vetten?
Ben je na het lezen van deze blog tot de conclusie gekomen dat je eigenlijk helemaal niet goed op je vet-inname hebt gelet de afgelopen tijd? Heb je hulp nodig om in de juiste balans te kunnen eten en wellicht duurzaam wat kilootjes af te vallen? Laat mij je helpen en ga aan de slag met jouw persoonlijke voedingsplan.
Mijn voedingsplannen zijn anders dan anders. Het is echt afgestemd op jouw behoeften en doelen. Het is dus geen standaard schema, maar echt op maat. Ook maak je altijd je eigen keuzes. Je eet dus gewoon waar je trek in hebt. Mijn visie is dat het enkel dan mogelijk is om het vol te houden en er je leven lang wat aan te hebben.
Ik schreef deze blog voor FitGirlCode. De originele blog vind je hier.
Liefs, Camella